Top
Napozás és egészséges szív? – Szépségportál
fade
2683
post-template-default,single,single-post,postid-2683,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Napozás és egészséges szív?

Napozás és egészséges szív?

A napfény úgy védi a szívünket, hogy elősegíti a bőrünkben lévő nitrogén-oxid természetes készleteinek felszabadítását – állapították meg a tudósok.

 

Az ősi időkben az emberek mindennapjaik felét a szabadban, a napon töltötték. Napjaink életstílusából következően egyre többen töltünk hosszú-hosszú órákat mesterséges fénnyel megvilágított, zárt helyiségekben. Ráadásul – a bőrrák veszélyeire hivatkozó figyelmeztetések miatt – ügyelünk arra, nehogy túlságosan sok nap érjen bennünket. A napfény elkerülése azonban azt is jelenti, hogy lemondunk annak  egészségre gyakorolt pozitív hatásairól is. Ez pedig komoly következményekkel járhat.

sun-151763_1280Érdekes kutatási eredményeket hozott nyilvánosságra a  témával kapcsolatban a Sunlight Research Forum (SRF). A hollandiai székhelyű non-profit szervezet elkötelezte magát amellett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a mérsékelt UV sugarak emberekre gyakorolt hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit.

A Dr. Richard Weller bőrgyógyász által vezetett kutatócsoport kimutatta, hogy a túl kevés napfény kedvezőtlenül hat szívünk és érrendszerünk egészségére. Télen – különösen az északi féltekén – egyértelműen gyakrabban fordul elő szívbénulás, szívroham és stroke. Ez annak a következménye, hogy a napfénynek egy sokkal vastagabb légköri rétegen kell áthatolnia a föld irányában, és eközben casino online sokat veszít ibolyántúli sugárzásából. Ám de pontosan ezek az ibolyántúli sugarak indítják be a bőrünkben lévő nitrogén-oxid jelző molekulák termelődését. Ezek a molekulák pedig kedvező hatással vannak szívünk és érrendszerünk egészségére. A nitrogén-oxid kitágítja a véredényeket, szabályozza a vérnyomást és elősegíti a véráramlást a szív felé.

„A napfény egészségre gyakorolt kedvező hatásainak alapos kutatása még nem valósult meg. Azonban számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a visszafogott mértékű napozás jót tesz általános egészségünknek, ideértve szív- és érrendszerünket is. Télen, amikor a nap nagyon gyenge az északi féltekén, érdemes szoláriumba menni” – mondja Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa.

Forrás: http://www.szolariumegyesulet.hu/